Most Common Job Interview Questions and Answers

Job interview questions and answers

One of the most important parts of job interviews is how you prepared and respond effectively to the common job interview questions and answers.

The hiring manager already expects you to answer these questions because they are quite common and every job applicant is expected to answer the smoothly without hesitation.

Aside from your academic qualifications, years of experience and employability skills listed on your resume, the way you respond to these questions also shows that you are an ideal candidate for the job.

Thankfully, hiring managers often recycle these interview questions and this makes it much easier to study and know the perfect way how to answer them. Studying these questions will also help you present yourself in a calm and effective manner.

Below are the most common job interview questions employers are likely to ask and answers and tips on how to answer them.

Note that you don’t need to memorize the common job interview questions and answers, but you should think about what you’re going to say so you’re not put on the spot. You can additionally check out our list of the best online jobs for college students.

The Common Job Interview Questions and Answers

These are the most frequently asked job interview questions and sample answers, and then prepare your responses based on your experience, skills, and interests. Note that job interviews are more about providing the right answers and showcasing why you are the best candidate for the job.

1. Tell me about yourself: 

This is one of the first questions every hiring manager is likely to ask.  This is your opportunity to sell yourself. Explain why you are an ideal candidate for the position. Make sure you highlight all of your experience, skills, and achievements. Answer this question in a confident and articulate manner.

While answering this question about yourself, ensure you don’t give too much or too little personal information.

See also  How to Write a Successful Cover Letter. [Samples Included]

Sample answer: I am a recent college graduate who has experience working in customer service and sales. I have a strong interest in marketing and believe that my skills and interests would be a valuable addition to your team

2. Why Are You the Best Person for the Job:

This is a question that will be asked in almost every interview. You need to provide a compelling answer that shows why you are the best candidate for the job. Be sure to highlight any skills, experience, and qualities that make you stand out from the other candidates.

Sample answer: I am the best candidate for this job because of my skills in customer service and sales. I have a strong interest in marketing and believe that my skills would be a valuable addition to your team. I am also motivated and driven to succeed, which is something that you can always count on in a team environment.

3. Why does this job interest you:

This is one of the most common job interview questions and answers that you practice effectively. This question is designed to find out if you are genuinely interested in the position and if you would be a good fit for the company. You should provide a detailed answer that outlines why you are interested in the job and what you think the company can offer you. Additionally, state what you would accomplish if you get hired.

Sample answer: This job is of great interest to me because it is a great opportunity to learn more about marketing and gain experience in customer service and sales roles. I am also interested in the company’s vision and its commitment to promoting diversity and inclusion. I believe that I would be a valuable addition to your team.

4. Why are you Leaving (or Have Left) Your Job: 

This question is designed to find out if you are truly unhappy with your current job or if you are just looking for a new opportunity. You should provide a detailed answer that outlines why you are leaving ( or have left) your job and what you think the company can do to make up for the loss.

Note that your answer should be an honest one and should reflect your specific circumstances but keeps it positive.

Sample answer: I am leaving my job because I am unhappy with the direction the company is taking. I believe that there are opportunities for me at another company, and I hope that the company will consider my application.

See also  Top 5 Programmers in Nigeria and What They Do
5. What is your greatest strength:

This question is designed to find out what your primary strengths are. You should provide a detailed answer that outlines why you think your strengths are valuable to the company and how you would use those skills in the job.

When describing your greatest strength, it is preferable to “show” rather than “tell.” Explain how your greatest strength will be valuable and impactful to the company.

Sample answer: My greatest strength is my ability to work well under pressure and to stay calm in difficult situations. I think that these skills would be valuable in a customer service or sales position, and I am excited to share them with the company.

6. What is your greatest weakness:

This question is designed to find out what your weaknesses are. You should provide a detailed answer that outlines why you think your weaknesses are valuable to the company and how you would overcome them.

Ensure that your answer should showcase the positive aspects of your skills and abilities as an employee.

Sample answer: My greatest weakness is that I can be impatient and impulsive. I think that these qualities would be valuable in a sales position, but I am hopeful that the company will give me the opportunity to work on improving them.

7. How do you handle stress and pressure:

This question is designed to determine if you are able to handle stress and pressure well. You should provide a detailed answer that outlines how you deal with stress in your personal life, at work, and during challenging situations.

You should be able to explain how you fare during difficult situations. The hiring only wants to know how you handle stress at your workplace.

Sample answer: I am very good at handling stress and pressure in my personal life. I know how to stay calm and work efficiently under difficult circumstances. At work, I have developed a strong work ethic and am able to handle difficult customer service requests. I believe that these skills would be valuable in any position, and I am excited to share them with the company.

8. Where do you see yourself in five years:

This is one of the most common job interview questions and answers which does not have an exact answer. This question is designed to gauge your long-term career goals. You should provide a detailed answer that outlines what you hope to accomplish at the company, as well as in your personal life.

See also  Free Textbooks For Students [All Discipline Included]

Talk about your ambitions, skills you hope to have gained by then, and how the job in question would help you work towards this.

Sample answer: In five years, I hope to be a senior executive in the company. I see myself continuing to grow and develop my skills, and am excited to contribute my knowledge and experience to the company. I also hope to have a successful personal life and be able to enjoy my time with family and friends.

9. What are your biggest accomplishments: 

This job interview question is similar to “biggest strength”. This question is designed to assess your skills and abilities. You should provide a detailed answer that outlines what you are most proud of in your career so far.

The accomplishment can be anything, from a great student project to a personal feat of courage, but ensure that the skills shown in this accomplishment relate to the job role in question.

Sample answer: One of my biggest accomplishments is leading a team of engineers in developing a new software product. I was able to take an idea and turn it into a successful product that meets the needs of our customers. I am proud of the work that we did and am excited to continue developing my skills and abilities.

10. What are your salary expectations:

This question is designed to assess your expectations for salary and benefits. You should provide a detailed answer that outlines what you are looking for in terms of pay and benefits.

Ensure that you don’t sell yourself short or price yourself out of a job offer. Do your research before the interview so that you’ll be prepared to name a salary (or salary range) if you’re asked.

Sample answer: I am looking for a salary that is commensurate with my experience and skills. I would also like to be able to receive benefits, such as health insurance and retirement savings.

To succeed in your job interview, you are required to answer each question with calmness and passion. However, studying and practising the most common job interview questions and answers will definitely help. Thorough preparation will enable you to appear confident and in control, helping position you as the ideal candidate when the competition is tough.

Originally posted 2022-05-04 00:01:50.

Leave a Reply

Your email address will not be published.